Koronaviruspandemia ja mökkeily

Muutaman kuukauden blogitalvitauon aikana maailma on ainakin hetkellisesti muuttunut paljon. Pitkälti Etelä-Suomen poikkeuksellisen lumettoman talven jälkeen kevät toi Suomeenkin tullessaan koronaviruspandemian, joka vaikuttaa meidän jokaisen elämään. Sosiaalisia kohtaamisia on pyydetty välttämään, ihmisiä pysymään kotona,  yli 70 -vuotiaat pyydetty elämään kotikaranteenia vastaavissa olosuhteissa, kokoontumiset kielletty, lapset siirtyneet etäopetukseen koulujen sulkeuduttua, harrastukset tauonneet, työpaikoilla siirrytty mahdollisuuksien salliessa etätyöhön, merkittävä määrä yrityksistä lomauttanut henkilöstöään, kauppojen hyllyillä kohdattu merkittäviäkin tuotepuutteita ihmisten hamstrauksesta johtuen, Suomen rajat suljettu, valmiuslaki otettu käyttöön ja nyt uusimpana valmistellaan kovaa vauhtia ravintoloiden sulkemista asiakkailta sekä Uudenmaan maakunnan sulkua maakunnan rajat ylittävältä asioinnilta.

Kysyntäpiikki iski maitokaappiin.


Viimeiseksi mainittu linjaus toi monelle mökkeilijälle pettymyksen ja osa uhmasikin hallituksen ohjeistusta ja lähti maakunnan ulkopuolella sijaitsevalle mökilleen ennen ilmoitetun sulun toimeenpanoa. Laadituissa toimenpiteissä on kuitenkin perää ja koronavirukseen tulee suhtautua vakavasti sekä pyrkiä omalta osaltaan estämään viruksen leviäminen. Joidenkin näkemysten mukaan nämäkään toimenpiteet eivät ole tulleet riittävän ajoissa tai kattavina.

Hyvä ohjesääntö viruksen leviämisen hillitsemisessä on se, että sen sijaan, että pyrkisi itse välttymään tartunnalta, toimisi siten kuin jo itse olisi saanut koronatartunnan. Meistä kuka tahansa voi olla viruksen oireeton kantaja eikä kaikkia koronaepäilyjä ymmärtääkseni tällä hetkellä edes testata. Jotkut saattavat perustella hövelimpää suhtautumistaan hallituksen ohjeistuksiin sillä, että koronaviruksen aiheuttama sairastelu tulee useimmille lievänä tai ei itse kuulu riskiryhmään. On kuitenkin meidän kaikkien velvollisuus huolehtia yhteisesti viruksen leviämisen hillitsemisestä - vaikka et itse sairastuisi, voi pahimmillaan välillisesti aiheuttaa jonkun toisen kuoleman. Toisaalta myös yllättävän suuri osa tämän viruksen vuoksi sairaalahoitoon päätyneistä on työikäisiä, osa myös perusterveitä sellaisia. Tänään uutisoitiin perusterveen 16-vuotiaan tytön kuolleen Ranskassa COVID-19-viruksen aiheuttamaan tautiin. Terveydenhuollon kapasiteetin riittäminen niin hoitopaikkojen kuin henkilöresurssien näkökulmasta on yhtä lailla aiheellinen huoli. Koronaviruksen vuoksi tehotoitoon joutuneet tarvitsevat keskimäärin pidempää ja vaativampaa tehohoitojaksoa. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, että hoitoa ei riitä samanaikaisesti kaikille sitä tarvitseville, jolloin joudutaan tekemään valinta sen osalta, kuka on jätettävä hoitamatta. Suhtaudutaanhan siis kaikki osaltamme asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Oma kotimme ja mökkimme sijaitsevat molemmat Uudenmaan maakunnassa. Mökille ajaa jopa nopeammin kuin aamuruuhkassa työpaikalle, vaikka kilometrejä kertyykin toki enemmän. Omalla metsätontilla saa ulkoilla omassa rauhassa verrattuna suosionsa myötä osin ruuhkautuneisiin yleisiin ulkoilualueisiin. Olemme jo edellisellä mökkireissullamme jo ottaneet käytännöksi sen, että minimoimme mahdollisen tartunnan levittäsen siten, että emme asioi mökkireissullamme ruokakaupoissa, huoltoasemilla, ravintoloissa tai muuallakaan, joissa tartunta voisi levitä edes pinnoilta emmekä kohtaa sielläkään muita ihmisiä. Emme kohtaa toistaiseksi edes omia tai lasten kavereita, vaikka olisimme kotona. Ruokaostokset tilataan useimmiten K-Citymarketin kotiinkuljetuksella varsinaiseen kotiimme etukäteen maksettuna ja ovelle jätettynä tai hätäpaikan tullen käymme tekemässä harvakseltaan täydennysostoja pääasiallisen elinpiirimme ruokakaupassa. Mahdolliset virukset, jos sellaisia sattuisimme kantamaan, kulkeutuvat siis mukanamme vain mökkiimme ja tontillemme, joka on yksinomaan meidän omassa käytössämme. Mikäli sattuisimme sairastumaan, emme kuormita pikkupaikkakunnan rajallisempaa terveydenhuollon kapasiteettia vaan palaamme etupanoitteisesti normaalin terveydenhuoltomme piiriin niin kuin myös aiemmin sattuneessa pienehkössä tapaturmassa ajoimme viime vuonna tutun sairaalamme päivystykseen. Näitä reunaehtoja noudattamalla emme toimi tartunnan välittäjinä ja lyhyet mökkipyrähdykset eivät pääse aiheuttamaan ympäristölle riskiä. Pidempiaikaista oleilua rajoittaisi toki ruokatarvikkeiden riittävyys, sillä tiedossa ei ole, että paikkakunnalla olisi vastaavaa ruoan verkkokauppatoimintaa, mutta lyhyen etäisyyden vuoksi meille on aina riittänyt yhden tai kahden yöpymisen mökkikäynnit, joten tämä ei kohdallamme ole ongelma. Pari muuta Uudenmaan maakunnan ulkopuolella sijaitsevaa mökkiä saa näissä olosuhteissa odottaa vierailujamme pidempään.

Pysykäämme terveenä ja eristyksissä, jotta arki palautuisi mahdollisimman pian taas normaaliksi!Kommentit

Suositut tekstit