Kuukausitason sähkönkulutus mökillämme

Olen seurannut mökkimme sähkönkulutusta mielenkiinnolla vuoden ajan. Mökissä pidetään yllä peruslämpönä noin 16 astetta, jotta sinne on miellyttävämpi tulla myös talvella eikä petivaatteet ja muut tekstiilit pääse kostumaan tai jääkaappi rikkoutumaan.

Sähköllä toimivat lämpöpatterit vievät siis suurimman osuuden kulutuksesta. Kolmen kymmenen neliön mökkiä lämmittää pääasiassa kaksi Ensto Beta sähkölämmitintä (1500 ja 1000 W) sekä erillinen 200 W pakkasvahti, jota käytetään lisäapuna tarvittaessa. Paikalla ollessamme takka lämmittää tilan nopeasti. Mökki on hirsirakenteinen eikä seiniä ole lisäeristetty kummaltakaan puolelta, jääpuikot kertovat talvella katon lämpöhävikistä.

Kokonaisuutena sähköä kului noin 5700 kWh vuoden 2018 heinäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun saakka. Euroissa tuo teki sähkölaskun osalta 386 € ja Caruna vie sähkönsiirrosta suunnilleen vastaavan suuruisen summan tuohon päälle. Sähkönsiirron perusmaksu yksinäänkin on Carunalla noin 25 € kuukaudessa, vaikka sähköä ei käyttäisi lainkaan. Heinäkuun poikkeuksellisen pientä kulutusta selittää se, että tuolloin hankimme mökin eikä meillä ollut käytössä alkuun edes jääkaappia. Eniten sähköä kului joulu-maaliskuun välisellä kylmimmällä ajanjaksolla.


Jos talviajan mökinkäyttöinto hiipuu jossain vaiheessa tai haluaa muuten vain säästää ylläpitokuluissa, voi mökin jättää kylmilleen kylmimpänä jaksona. Tällöin tulee huolehtia, ettei mökkiin jää mitään, mikä voisi rikkoutua jäätyessä. Toki peruslämmön laskeminen parilla asteella vaikuttaa myös sähkölaskuun positiivisesti.

Kommentit

Suositut tekstit