Karkean tason pihasuunnitelma

Koska mökillä ollaan iso osa ajasta ulkona, on mökin seinien ulkopuolinen osuus olennainen. Luettavuuden parantamiseksi päätin pilkkoa pihasuunnittelua useampaan kirjoitukseen. Tässä postauksessa keskityn karkeamman tason pihasuunnitelmaan eli siihen, miten eri toiminnallisuudet sijoittuvan tontille.

Pihan toimivuuden kannalta on tärkeää, että tontilla on hyvin tilaa useammallekin autolle ja että ne mahtuu kääntämään ongelmitta tontilla. Teimme kasvillisuuden valtaamaan hiekkapohjaiseen pihatiehen parannuksia. Autolla pääsee kantavaa soratietä pitkin aivan mökin viereen ja auton mahtuu hyvin kääntämään pihassa mökin toiselle kulmalle peruuttamalla. Tavarat on helppo kantaa sisälle, kun matka autosta ulko-ovelle ei ole pitkä. Sanoisin, että pihaan saa mahdutettua parhaimmillaan kuusikin autoa peräkkäin, joskin poislähtöjärjestys tulee olla tiedossa ennen tätä, jotta turhalta siirtelyltä vältytään.

Meille minimivaatimus on se, että mökillä on paikka, jossa voi grillailla ja istuskella ulkona. Alkuun se oli vain pieni terassi, mutta olemme jatkuvasti kehittämässä mökin eteen tätä varten luotua tasannetta viihtyisämpään suuntaan. Tasanne rakentuu kaikessa rauhassa, kuten kaikki muukin. Tavoitteita tulee olla, mutta millekään emme halua varsinaisia tiukkoja aikataulua. Asiat etenevät omaan tahtiinsa, jolloin tekeminen on mielekästä puuhastelua pakkopullamaisen suorittamisen sijaan.

Lisäksi mökillä on puucee. Se on rakenteeltaan lähtökohtaisesti hyvässä kunnossa, mutta kaipaa huolimattoman oloisesti asennetun repsottavan kattohuovan vaihtoa ja pinnan käsittelyä.

Muita suunniteltuja pihaelementtejä mökin, toimivan paikoituksen ja oleskelutasanteen ohella:
  • Paikka, jossa voidaan varastoida tavaraa ja säilöä polttopuita.
  • Mahdollinen vierasmaja, joka ei kuitenkaan ole välttämätön. Mökillä on kotoamme noin 45 minuutin ajomatka, joten kodin lähistöltä saapuvat vieraat pääsevät helposti majoittumaan myös omaan kotiinsa. Jos mökki sijaitsisi kauempana, olisi majoitustarpeellekin eri tavalla kysyntää.
  • Nuotio/rosvopaistipaikka, jonka ääressä istuskella. Ehkä jollain aikavälillä tässä voisi olla laavukin.
  • Pergola. Puutarhaihmisenä haluaisin pienehkön köynnöskasvien koristaman istuskelupaikan.
  • Uima-allas. Kuivanmaan mökkitontilla tämä voisi lisätä myös lasten kesäviihtymistä. Uima-allasta ei ole tarkoitus rakentaa kiinteänä. Toteutustapana maapohjan tasaaminen, maanerottelukangas ja päälle hiekka. Altaaksi käyttöömme soveltuu esimerkiksi metallitukinen Bestway -uima-allas tai vastaava, joka voidaan purkaa talveksi pois tieltä.

Karkea pihasuunnitelma 10.7.2019

Päätimme ainakin toistaiseksi yhdistää varaston ja vierasmaja-ajatuksen siten, että tilaamamme Lillevillan 11,7 m2 lisärakennus saa toimia alkuun varastotarkoituksessa ja mikäli myöhemmin tulee tarvetta, muuntaa se majoituskäyttöön. Erillisen varaston voi sitten tarpeen vaatiessa rakentaa toisaalle. Pohdimme myös saisiko tuota rakennusta jollain tavoin jaettua järkevästi sisätilojen osalta siten, että sisään saisi viihtyisän istuskelunurkkauksen tavaroiden säilyttämisestä huolimatta esimerkiksi jonkin tilanjakoratkaisun avulla. Lillevilla päätyyn tehdään todennäköisesti pieni katos, jonka alle voi sijoittaa polttopuita.

Ennen rakentamisinnon konkretisoitumista kannattaa selvittää kunnan rakennusvalvonnasta saako tontille rakentaa ja millaisin edellytyksin. Mökkitontillamme on saunamökin lisäksi vain ulkowc ja kunnan rakennustapaohjeiden mukaan haja-asutusalueelle saa rakentaa ilman erillistä lupaa lisärakennuksen leikkimökin ja kasvihuoneen ohella. Lupia ei siis tässä vaiheessa tarvita. Mökkikunnassamme luvista vapautettuja rakennuksia ei tarvitse ilmoittaa rakennusvalvontaan, mutta yli 5 m2 rakennelmat vaikuttavat kiinteistöveroon, joten tieto on syytä toimittaa verottajalle.

Kommentit

Suositut tekstit