Sekajätemäärän vähentäminen ja biojätteiden hyödyntäminen bokashoimalla

Innostuin viime vuoden loppupuolella vähentämään taloudessamme sekajäteastiaan päätyvää roskan määrää. Stressaava elämänvaihe alkoi tuolloin helpottaa, joten aikaa vapautui myös asioihin, joita ei muun kuormituksen alla kokenut riittävän merkitykselliseksi. Aiemmin 240 litrainen jäteastia tyhjennettiin viikoittain. Monesti astia oli hieman vajaa ja toisinaan täpötäynnä. Jäteastiaan päätyi kaikki biojätteistä pahveihin ja puutarhajätteisiin.

Kotimme lähistöllä on kattava ekopiste, joka täydennettiin samoihin aikoihin myös muovipakkausten keräysastialla. Otin konkreettisksi tavoitteeksi jäteastian tyhjennysvälin harventamisen asteittain. Päätimme erotella kartongin, muovipakkaukset sekä bokashoitavan biojätteen. Järjestelin tiskiallaskaapin alla olevan jätevaunun uudelleen kierrätysjakeita varten. Pahvit ja muovit heitetään aina astian täytyttyä auton peräkonttiin ja viedään kierrätyspisteelle kauppareissun yhteydessä. Mökkireissun muovit ja pahvit kulkeutuvat paluureissuilla samaan pisteeseen. Puutarhajätteet päätyvät nykyään pihan nurkassa sijaitsevaan kompostiin.

Jäteastia tyhjennettiin kotona viikottaisen sijaan ensin joka toinen viikko, mutta sopiva väli näyttäisi vakiintuneen lopulta yhteen kertaan kuukaudessa. Tällöin astia tuntuu nykyisellään olevan täynnä, mutta sinne mahtuu tiivistämällä tarpeen vaatiessa vähän lisääkin, jos erimerkiksi kaappeja siivotessa löytyy tavaraa, jolle ei löyty muuta tapaa uudelleenhyödyntää. Aluksi suunnittelin, että tyhjennysväliä voitaisiin tästäkin vielä harventaa yhteen kertaan kahdessa kuukaudessa, mutta ainakin toistaiseksi nykysysteemi on sen verran toimiva, että pitäydymme siinä. Tuossa muutoksessa pitäisi kierrätystä tehostaa entisestään ja kiinnittää kaupassa huomiota ostettaviin pakkauksiin, mikä sekin toki olisi hyvä asia jo itsessään, mutta tuntuisi tällä hetkellä vaativan enemmän vaivannäköä, jotta jätemäärä saataisiin käytännössä puolitettua. Ehkä jossain vaiheessa, mutta ei nyt. Kierrättämisen ja lajittelun ei pidä aiheutua rasitteeksi tai muiden asioiden ohi meneväksi päämääräksi tai se vie mielekkyyden koko hommasta.

Kodin lajittelupiste tällä hetkellä. Mökillä vastaava vaatii vielä kehittämistä ja allaskaapin parantelua.

Mitä hyötyä kierrättämisestä ja sekajätemäärän vähentämisestä on ollut? Jäteastian harventuneen tyhjennysvälin tuoma säästö on omakotitaloasujana kohdallamme vuositasolla 322,92 €. Yli kolmen sadan euron säästö hyvin pienellä vaivalla ostotottumuksia muuttamatta. Se on aika monta postimerkkiä, kuten lempeästi naljaileva mieheni minulle ivaisi. Aiemmin 240 litran astian viikottainen tyhjennys maksoi vuodessa 421,72 €, nyt saman astian kulut kerran kuukaudessa tyhjättynä tekee tämän vuoden hinnaston mukaan 98,80 € vuodessa. Taloudellisen hyödyn ohella tämä on tietenkin myös yksi pieni ympäristöteko.

Entä bokashi? Bokashoinnissa biojäte fermentoituu mikrobien avulla hapettomassa tilassa, jolloin minimissään 2 viikon tekeytymisen jälkeen multaan sekoitettu fermentoitunut biojäte maatuu normaaliin kompostointiin nähden huomattavasti nopeammin, jopa kahdessa viikossa. Hyvä puoli tässä on myös se, että bokashointia voi harjoittaa sisätiloissa, esimerkiksi keittiössä eikä tästä aiheudu hajuhaittoja. Bokashimulta on hyvin ravinnepitoista ja olen parantanut sillä kasvien kasvuolosuhteita niin kotona kuin mökilläkin. Bokashi tuo kustannussäästöjä innokkaalle viherpeukalolle, sillä ravinteikasta multaa ei tarvitse enää ostaa ja kuljettaa kotiin. Keräämme biojätteet erilliseen pieneen astiaan ja tyhjennämme sen kerran päivässä bokashiastiaan. Hyötykasviyhdistyksen sivuilta löytyy kattavampaa tietoa ja ohjeita bokashoinnista.

Bokashiastioita kannattaa olla kaksi: toinen tekeytyy rauhassa sillä välin, kun toinen täyttyy. Kesällä astioita voi säilyttää myös ulkona.

Myös fermentoitumisprosessissa syntyvä bokashineste on hyödynnettävissä. Sitä voidaan laimennettuna käyttää kasvien lannoittamiseen. Laimennussuhteena suositellaan käytettävän 1/100 tai 1/200 eli neste on hyvin riittoisaa. Olen käyttänyt tätä sekä sisä- että ulkokasveille ja myös nurmikolle. Nestettä voi niin ikään kaataa viemäriin ja sen pitäisi auttaa pitämään putkistot kunnossa.

Bokashinestettä. Väriin vaikuttaa pitkältä se, mitä bokashipönttöön on laitettu.

Olen jatkokäsitellyt bokashijätteen normaalissa pohjalla varustetussa kompostorissa vanhaan multaan sekoittaen. Bokashimultaa syntyy niin mökillä kuin kotonakin, sillä haluan kummassakin paikassa hyödyntää ravinnepitoista multaa. Meillä ei toistaiseksi ole lämpökompostoria, joten talvenaikaiset bokashit päätyvät mökin kompostiin odottamaan kevään lämpöä. Tätä varten olen talvisin nostanut jonkin verran vanhaa multaa lämpimään odottamaan, että bokashijätteet saadaan pakkasellakin sekoitettua multaan ja ehkäistään hajuhaitat kelien lämmetessä. Jotkut kuulemma tekevät multatehtaan kotinsa sisätiloihinkin muovilaatikon avulla, mutta en ole vielä lähtenyt tätä kokeilemaan.

Kommentit

Suositut tekstit