Mökkipihan vierailijat

Mökkimatkoilla kiinnitimme huomiota siihen, että miltein jokaisella ajokerralla saimme autosta käsin näköhavaintoja valkohäntäpeuroista. Niitä tuntuu olevan seudulla runsaasti. Peurojen näkeminen luonnossa on oikein mukavaa, sillä ennen mökin ostoa olin nähnyt niitä ehkä yhden käden sormilla laskettavan määrän. Jokunen toki on voinut olla myös metsäkauris, sillä nuoren valkohäntäpeuran ja metsäkauriin erottaminen on haasteellista etäisyyden päästä.


Peuroja on tullut nähtyä omassa pihassakin. Tontin reunalla näkyy kulkevan niiden kulkureitti, vaikkakin eläimet liikkuvat siellä pääasiassa iltamyöhään tai aamuvarhaisella. Mieheni intoutui asettamaan reitin varrelle nuolukiven ja riistakameran. Riistakamera näyttääkin lähettävän melko säännöllisesti kuvaa mökin vierailijoista.


Lähdimmepä eräänä kertana kiertelemään maaseutumaisemia kävellen järjestelmäkameran kanssa. Kiersimme lähistöllä sijaitsevan peltoaukean metsän kautta ja pääsimme yllättämään peuralauman peltoaterialta. Yksi lauman naaraista havaitsi meidät melko äkkiä, mutta saimme katsella laumaa jonkin aikaa tarkkasilmäisestä vartioinnista huolimatta.


Lopulta naaras päätti varoittaa muita ja koko joukko pinkaisi hännät pystyssä pakoon.


Peurat eivät toki monellekaan ole mieluisia vieraita pihapiirissä, sillä ne mitä ilmeisimmin omaavat hyvin laajan ruokahalun koristekasveista lähtien. Tätä silmällä pitäen päätin istuttaa mökkipihaan pääasiassa piikikkäitä marjapensaita ja suojata mahdolliset myöhemmin hankittavat hedelmäpuut hyvin.

Kommentit

Suositut tekstit