Hormit puhtaiksi

Mökki oli sisäpuolelta perussiistissä kunnossa. Alkuperäiset hirsipinnat olivat onneksi jätetty näkyviksi, sillä omiin silmiimme peittävät maalit sopivat paremmin toisenlaisiin kohteisiin. Keittiön varusteisiin kuului pieni hella sekä minikeittiömoduuli, joka koostui jääkaapista, liedestä ja pesualtaasta. Irrallista lattialämmitintä ja joitakin pienesineitä lukuunottamatta mökki oli valmiiksi tyhjätty tavaroista. Oli suursiivouksen aika, mutta pienessä mökissä sekin oli äkkiä hoidettu.

Päätimme kalustamisen lisäksi uusia keittiön, joten sisätiloista otettiin mitat kalustussuunnitelmaa varten. Minikeittiö ja Strömbergin retrouuni löysivät kierrätyshenkisesti uudet kodit Facebookin kirpputoriryhmistä. Koska suunnittelimme hyödyntävämme mökkiä mahdollisuuksien mukaan myös kesäajan ulkopuolella, hankimme pari pistotulpallista Ensto Beta sähkölämmitintä käyttömukavuuden lisäämiseksi ja peruslämmön ylläpitoon.



Keittiökaapit, ruokapöytä, patjat ja sohva päätettiin tilata Ikeasta. Makuuhuoneen sängyn teimme vanhoista kuormalavoista. Retrohenkinen jääkaappipakastin löytyi satunnaisesta verkkokaupasta, sillä käytettynä nämä tuntuivat olevan kovin haluttuja eikä niitä oikein tahtonut löytyä. Toisaalta uudet kodinkoneet ovat energiatehokkaampia, joten ehkä uuden ostaminen oli tässä tapauksessa lopulta järkevämpikin ratkaisu. Sisustukseen suunnitellut talja ja trofeet löytyivät omasta kodista miehen harrastusten ansiosta. Ruokapöydän tuolit hankittiin huuto.netistä. Alla on etukäteen visualisoitu toteutus. Jääkaappi vaihtuikin lopulta suunnitellusta shampanjanväristä ajattomammaksi mustaksi.



Koska mökkiä ei oltu käytetty aikoihin, emme myöskään uskaltaneet käyttää takkaa ennen kuin saimme varmistettua hormin kunnon. Paikalle tilattiin nuohooja. Mökin hormit on muuten nuohottava vähintään kolmen vuoden välein ja joka vuosi, mikäli mökkiä vuokrataan. Hormit todettiin rakenteiltaan hyväkuntoisiksi, mutta hormien sisäpinnassa kasvava sammal viestitti nuohoojan mukaan siitä, että takkaa ja saunaa oli käytetty hyvin vähän. Hormien nuohouksen ja kuntotarkastuksen jälkeen pääsimme kokeilemaan oman takan lämmitystä ensimmäisen kerran. Iloksemme saimme huomata, että takka tuntuu vetävän hyvin ja lämmittää pienen mökin nopeasti. Omaan takanpoltteluintoon nähden ehkä liiankin nopeasti, sillä alkuvaiheessa lapset valittelivat parven kuumuutta minun nauttiessa takkatulen tunnelmasta.



Kommentit

Suositut tekstit