Siuntionjoen melontaretki

Mökkipihan puuhastelun vastapainoksi välillä toiseen mieluisaan ajanviettoon eli melontaan. Aloitin melontaharrastuksen hieman vajaa 15 vuotta sitten Tampereen Näsijärvellä melontakurssin käytyäni, mutta harrastus jäi pitkälle tauolle pääkaupunkiseudulle muutettuani. Liityin kyllä heti muuton jälkeen paikalliseen melontaseuraan, mutta en koskaan käynyt paikan päällä. Vuoden turhaan maksetun jäsenyyden jälkeen päätin erota ja katsella harrastusta sitten myöhemmin uudestaan. Yksi syy taisi olla se, että järvellä meloneena merelle meno tuntui jo ajatuksen tasolla liian suurelta olosuhdemuutokselta.


Olin useampana vuonna harkinnut harrastuksen uudelleen aloittamista, mutta se on vain jäänyt erinäisistä syistä. Ilmoittaudun kertaalleen melontakurssillekin taitojen virkistämiseksi, mutta kurssin vähäisen osallistujamäärän vuoksi se jäi toteutumatta. Ostin muutama vuosi sitten veljeni kanssa puoliksi kajakin kotipaikkakuntani lähellä sijaitsevalle mökille, mutten valitettavasti ole sitä päässyt koskaan edes testaamaan. Pitkän mökkimatkan vuoksi reissut sinne ovat jääneet harmillisesti viime vuosina väliin. Olin myös aikeissa ostaa omaa kajakkia viime vuonna, mutta muiden yllättävien menojen vuoksi tätä hankintaa piti lykätä. Nyt satuin viimein löytämään tarkoitukseeni sopivan kajakin käytettynä, joten kynnys harrastuksen jatkamiselle saatiin ylitettyä. Olin haaveillut kevyestä ja lyhyehköstä kajakista, jotta pystyisin sitä tarvittaessa kantamaan myös yksin. Kun tällainen kokonaisuus osui sattumalta kohdalle myynti-ilmoituksen muodossa aamukahvia juodessa, ei päätöstä tarvinnut miettiä kauaa.

Nyt oman kajakin hankinnan jälkeen olen päässyt melomaan jo muutamia kertoja. Yksi erittäin kiva kohde pääkaupunkiseudun lähistöllä on Siuntiojoki, josta löytyy Retkipaikan melontakuvaus vuodelta 2015. Tämä kirjoitus oli yksi syy, miksi itsekin innostuin suuntaamaan juuri tuonne.

Lähdimme melomaan mieheni kanssa SE-Actionin pisteeltä Pikkalasta, koska tarvitsimme myös yhden vuokrakajakin. Voin muuten vielä mainostaa, että SE-Actionilla on erittäin hyvä ja mukava palvelu, joten vaikka meillä molemmilla nykyään onkin omat kajakit, käymme varmasti melotuttamassa tuolla ystäviämme taikka ihan vaan kahvilla ja jäätelöllä. Jos siis et vielä omista omaa kajakkia, mutta melominen kiinnostaa, kannattaa ilman muuta suunnata tuonne.
Sulun sisällä odottamassa luukun aukeamista.

Lähdimme vesille SE-Actionin laiturista ja suuntasimme lyhyen suojaisan merenpoukamaosuuden kautta Siuntionjoen sululle. Sulku oli jännittävä paikka ensikertalaiselle ja ilman ohjeita en olisi välttämättä uskaltanut sinne meloa. Sululla on liikennevalot ja mikäli sulun luukku on kiinni, tulee vetää narusta ja odotella luukun aukeamista. Tässä kannattaa varata hieman aikaa odotteluun, koska luukkujen aukeaminen ei ole kovin ripeää puuhaa. Sama kannattaa huomioida myös paluussa.



Siuntionjoki on erittäin hyvä paikka myös ensikertalaisille. Joki on tyyni, maisemat upeat ja meloessa luontoa pääsee tarkkailemaan lähietäisyydeltä. Kalat hyppelevät aivan vieressä ja nähtiinpä meloessa myös kurki ja juotsenpariskunta (jota ei kannata lähestyä varsinkaan, mikäli niillä sattuu olemaan pesä lähistöllä). Veneitä tulee melko paljon vastaan, mutta veneilijät tuntuvat etenevän pääasiassa rauhallisesti ja huomioivan melojat hyvin. Mekin väistimme aina veneen huomatessamme reilusti joen reunaan, jotta ohitukset sujuivat mahdollisimman turvallisesti.



Kävimme melomassa alkuun Vikträskille saakka rajallisesta aikataulustamme johtuen. Järvellä alkoi selvästi tuntua joesta poiketen virtausta. Edestakaiseen matkaan taisi mennä Pikkalan melontakeskukselta järvelle rauhallisella tahdilla noin parisen tuntia. Kävimme lopuksi kurkkaamassa myös merimaisemia Suomelahdella sään ollessa tyyni.


Melottavaa Siuntionjoessa riittää toki Vikträskiä pidemmällekin. Pituutta joella on noin 48 kilometriä. Siuntionjoen vesistöalue ulottuu  Lohjan, Siuntion, Inkoon, Vihdin ja Kirkkonummen kuntien alueelle.

Kommentit

Suositut tekstit