Katse kattoon

Mökin huopakatto oli erityisesti varjoisemmalta puolelta pahasti sammaloitunut ja irtolehtien peitossa. Suunnittelemmekin katon uusimista peltikatoksi sekä yläpohjan eristämistä samassa yhteydessä. Mökissä ei ole ollut jyrsijäverkkoja ja on hankala sanoa missä kunnossa yläpohja mahtaa olla eritysten osalta. Ainakin linnut taikka oravat kävivät irrottelemassa kattovilloja omaan käyttöönsä. Siitä oli maassa merkkinä siellä täällä lojuvat pienet kattovillatupsut. Jyrsijäverkkojen asennus oli itsessään verrattain pieni homma ja kustannuksiltaan muutaman kymmenen euron luokkaa. Hyvin eristetty katto säästää varmasti lämmityskustannuksissa pitkällä aikavälillä moninkertaisen summan, joten on hieman harmi, että tämä osuus on aikanaan laiminlyöty. Talvella katonreunasta roikkuvat jääpuikot viestivät, että lämpö varmasti karkaa nykyisellään reippaissa määrin katon kautta harakoille.

Pyysimme yhden suuren kattoremontteihin erikoistuneen yrityksen tutkimaan katon kunnon ja antamaan tarjouksen kattoremontista. Yrityksestä jäi tämän kokemuksen pohjalta valitettavasti negatiivinen kuva, sillä heidän tarjoamassa ratkaisussa uusi peltikatto asennetaan vain vanhan katon päälle. Tämä ei paranna kaipaamaamme yläpohjan lämmöneristyskykyä ja kätkee samalla piiloon yläpohjassa mahdollisesti muhivat ongelmat, vaikka pintapuolisesti mitään hälyyttävää ei sammalen lisäksi havaittukaan. Puolivillaisen oloisesta ratkaisuehdotuksesta huolimatta hinta oli kuitenki kaksinkertainen siihen nähden mitä olimme itse arvioineet urakan hinnaksi laskurien avulla. Osa hinnasta selittynee oletetusti suurehkon yrityksen raskailla hallinnointikuluilla. Myyjä tiedusteli toki useaan kertaan mitä olisimme valmis maksamaan kattoremontista ja oman urakkahinnan kerrottuaan mainosti, että summa ei ole kiveen hakattu. Tarkkaanmietityltä huokuvasta myyntiprosessista jäi varsin opportunistinen jälkimaku eikä se herättänyt luottamusta meille sopivan ratkaisun etsimisestä. Arvostamme enemmän yrityksiä, jotka lähtevät toteuttamaan asiakkaan kannalta parhaimman lopputuloksen ja joissa hinnoittelu on avointa todelliseen työmäärään ja materiaaleihin perustuvaa, joten tämän tyyppiset kattoremonttiyritykset kierrämme tällä kokemuksella jatkossa kaukaa. Mieleeni pulpahti elävästi kaikki ne lehtijutut, joissa erityisesti vanhuksille myydään tarpeeseen epäsopivia remontteja puoliväkisin selkeään ylihintaan ottamatta kantaa siihen kuuluuko edellä mainittu myyntityö kyseisen yrityksen toimintamalliin. Muistutus kaikille kattoremonttia suunnitteleville - kilpailuttakaa! Pyytäkää ainakin kolme tarjousta ja mielellään vähän pienemmillä hyvämaineisilla yrityksillä/yrittäjillä, joilla on taustat kunnossa. Esimerkiksi Urakkamaailma vaikuttaisi tähän toimivalta alustalta, vaikka varsinaisia henkilökohtaisia kokemuksia ei vielä erään toisen urakan tarjouspyyntöjen lisäksi vielä olekaan.

Tyydyimme siis alkuun harjaamaan katon lehdistä ja rapsuttelemaan sammaleita varovaisesti. Mikäli remonttiaikeita lykätään vielä tulevaisuudeen, taidamme tehdä tänä kesänä huolellisempaa työtä ja käyttää katolla sammaloitumista ehkäiseviä kattopesuaineita (ja mahdolllisesti lykätään, sillä tänä kesänä haluamme jatkaa mökin maatöitä ja rakentaa tontille kaivattua säilytystilaa ulkovaraston muodossa).


Mökin vieressä kasvoi puu, joka oli osittain kaatuneena mökin kattoa kohti nojaten viereiseen puuhun. Tämä oli varmasti myös yksi katon roskautumista lisäävä tekijä ja poistatimme sen ammattilaisen toimesta, jotta puu ei pääse aikanaan kaatumaan katon päälle.

Kommentit

Suositut tekstit