Pergolan jatkokehitys

Tein viikonloppuna alennuslöytöjä kasvien muodossa. Kaksi näistä oli sellaista, joita olin muutenkin harkinnut mökkipihaan köynnösvaihtoehdoiksi ja kolmattakin löytöä olin joskus aiemmin katsellut myymälässä. Mukaan tarttui neljä humalaa (humulus), kolme köynnöshortensiaa (hydrangea a. petiolaris) ja kolme jaloangervoa (arendsii brautschleier). Kymmenen taimen yhteishinnaksi tuli 12,31 €. Pelkästä yhdestä humalasta saa toisaalla maksaa useimmiten 8-13 euroa, toki taimien koossakin on varmasti eroja. Mukaan tarttui myös köynnöstukia, jotka suunnittelin kiinnittäväni pergolan sivuille.

Köynnöshortensia, humala ja jaloangervo.

Olin siis varsin innoissani edullisista löydöistäni ja jälkikäteen hieman harmissani siitä, etten ostanut samalla kerralla enemmän. Lisääkin olisi mahtunut toisaalle, mutten tosin ostovaiheessa ollut suunnitellut muita istutuspaikkoja sen pidemmälle. Syksymmällä varmaan löytyy useampiakin taimialeja, joten täytyy seurailla mainoksia tarkemmin. Haaveena olisi saada ainakin viiniköynnösten läheisyyteen muodostuvaan puutarhaan täytettä sekä kolme omenapuun tainta uima-altaan läheisyyteen.

Multaa kärrätty, mutta vielä noin puolet jäljellä...

Uusien hankintojeni innoittamana (ja osin pakottamana) sain eilen jatkettua pergolan työstöä. Se ei toki vieläkään ole valmis, mutta jälleen askel eteenpäin. Kiinnitin köynnöstuet, lapioin ja kärräsin monta kottikärryllistä multaa tuleville istutuspaikoille, sekoittelin joukkoon bokashimultaa ja istuttelin hankintani maahan. Toivottavasti ne lähtevät menestymään paikallaan ja välttyvät syömiksi tulemiselta. Istutusten kannalta on hyvä, että yli 30 asteen helteet näyttävät olevan ohi, Tänään tuntuu olevan jopa viileä, kun mittari on hieman alle 20 asteen. Pergolaan paistaa kivasti aamuaurinko, joten luulisin sen soveltuvan hyvin puolivarjoisia olosuihteita arvostaville kasveille.

Tähän pisteeseen jäätiin tällä kertaa.

Ekotuolin takana näkyy, että pienta pengerrystä on aloitettu tekemään luonnonkivin ja se jatkuu vasta myöhemmin loppuun. Nyt on keskityttävä lisärakennuksen pystyttämiseen, jonka aloittaminen on aina lykkääntynyt, kun on havaittu, että perustusharkkoja tarvitaankin lisää. Harkotkin on jo paikalla ja kesäloma uhkaa lähestyä loppuaan, joten tuokin homma tulee saada etenemään.

En ole vieläkään kaksinyt mitä laittaa pergolan lattialle. Nykyisellään se on hiekkapohjalla, mutta epäilemättä aikojen saatossa tuohonkin alkaa kasvaa rikkakasveja, joten mitään ei tehdä. Vaihtoehtoisa olisi mm. pihalaatat kivestä tai puusta tai jokin tallausta kestävä maanpeitekasvi. Ehkä tällä hetkellä pitäisin puisia terassilaattoja todennäköisimpänä vaihtoehtona.


Kommentit

Suositut tekstit