Pähkinähakki

Mökkiympäristön erikoisuuksiin lukeutuu varislintuihin kuuluva pähkinähakki, joka niin ikään viihtyy pähkinälehtojen läheisyydessä. En aluksi tiennyt mikä lintu on kyseessä, kun näin kaksi variksen kokoista lintua lentelevän pihapiirissä. Väritys oli sen verran omaan silmääni poikkeava, että pyysin miehenikin paikalle tunnistusavuksi. Rinnan helmikuviointia muistuttava mustavalkoinen väritys ja valkoinen pyrstönalunen jäi vahvasti mieleen. Molemmat saivat jonkinlaisen käsityksen lintujen ulkonäöstä, mutta kameraa meillä ei ollut lähistöllä. Harmi, koska parissa kohdassa tausta olisi ollut aivan ihanteellinen luontokuvaukseen kaatuneen puunrungon päällä.

Kuva samaisesta lintulajista löytyi aika lailla sattuman kaupalla selaillessa. Hakusanana mustavalkoinen keskikokoinen lintu ja kahlaamien kuvahausta tuotti lopulta tulosta. Emme ole koskaan harrastaneet lintubongausta taikka tunnista kuin yleisimmät linnut ja niistäkin vain pienen joukon. Onneksi miehelläni on hyvät kontaktit pariin tätäkin harrastavaan lajiin, joten tunnistaminen esimerkkikuvan avulla toi vastauksen minuuteissa. Pähkinähakkihan se oli.

Oksien suojassa.
Pähkinähakki nappaamassa pähkinää...

Yksi vuosikymmenten lintukuvausta harrastanut oli löydöstä erittäin innoissaan, sillä ei pitkistä bongausmatkoista huolimatta ollut onnistunut näkemään pähkinähakkia läheltä. Hän sai kutsun mökille ja toivotaan, että hakit tuolloinkin ilmestyvät pihaan. Eilen onnistuimme näkemään niitä useaan eri otteeseen. Linnut esiintyivät 2-3 joukossa ja epäilen, että kaksi näistä saattaisi olla emonsa mukana kulkevaa vanhempaa poikasta ääntelyistä ja käyttäytymisestään päätellen, sillä emo ja poikaset saattavat liikkua keskenään kuukausien ajan. Tämä havaintomme on pähkinähakin kahdesta lajista läntinen caryocatactes alalaji, joka eroaa siperialaisesta serkustaan nokan muodon perusteella.

Pähkinähakki on mitä ilmeisimmin hankala kuvattava. Se liikkuu havaintojemme perusteella kohtuullisen korkealla oksien piilossa ja vaihtelee paikkaa tiheästi. Tyypillisesti hakit tuntuivat tulevan näkyvillä juuri silloin, kun kamera oli jossain muualla kuin lähistöllä. Kun taas odotimme kameran kanssa pähkinähakkeja, ei niistä kuulunut pihaustakaan lähimailla. Sitten, kun viimein saamme linnun sopivalle kuvausetäisyydelle, on tausta jotain muuta kuin optimaalinen... Lapset onnistuivat parikin kertaa havaitsemaan paikalle lentäneen pähkinähakin ja ilmoittavan siitä meille, kun olimme itse menneet mökin sisälle.


Hakit näyttävät käyvän pihassamme sekä syömässä pähkinäsatoa että juomassa vettä. Oletan, että näin kuumana kautena lähistöltä on vaikeaa löytää juotavaa ja hakit näkyivät juovan suojapressujen päälle sateen jälkeen jääneistä pienistä lämmikoista. Linnut uskaltava käväistä kohtuullisen lähellä ihmisistä huolimatta, vaikkakin vaihtavat nopeasti paikkaa. Ne lähinnä katselevat varovaisen uteliaana aikomuksiamme, kunnes jatkavat matkaansa puiden korkeuksiin.

Juomassa vettä pressun päältä.

Kommentit

Suositut tekstit