Sähköä ja vettä

Meille uutukainen mökki oli ollut useamman vuoden tyhjillään. Mökkinaapureiden mukaan tätäkin ennen käyttö oli ollut hyvin satunnaista. Päätimme hoitaa perusasiat kuntoon heti alkuun ennen kuin aloimme käyttää paikkaa mökkeilyyn.

Mökki oli jäänyt iästään huolimatta rakennusaikana loppukatselmoimatta. Päätimme hoidattaa rakennuksen virallisesti valmiiksi ensimmäisten asioiden joukossa. Onneksi mökistä löytyi kansio, jonka väliin oli säilötty rakennusaikaisia dokumentteja. Kunnan rakennustarkastaja kävi paikan päällä toteamassa rakennuksen valmiiksi ja silmäili olemassa olevat dokumentit läpi ja katsasti mökin sisältä ja ulkoa.



Mökkikiinteistöllä oli perusvarusteluna sähkö ja porakaivo. Itse asiassa myös rengaskaivo, joka tosin näyttää tyhjenevän ajoittain. Tämän vuoksi edellinen omistaja olikin mitä ilmeisimmin asennuttanut porakaivon jälkikäteen. Sähköliittymä kuului kiinteistökauppaan ja siirsimmekin liittymän saman tien omiin nimiimme. Porakaivosta tuntui tulevan vettä ongelmitta. Aistinvaraisesti tarkasteltuna vesi näytti kirkkaalta, mutta haiskahti keitetyltä kananmunalta, joskin haju hälveni jonkin ajan juoksuttamisen jälkeen. Vesi oli periaatteessa mahdollista kytkeä kesäputkiston kautta myös mökkiin painesäiliön avulla, mutta mökin keittiössä ollut hana oli rikkoutunut. Mahdollisesti se oli jäänyt kylmässä mökissä jonkin talven aikana. Veden juomakelpoisuudesta ei ollut varmuutta, mutta myyjän mukaan se oli ainakin aiemmin ollut tarkoitukseen soveltuvaa. Niinpä tilasimme mahdollisimman laajan vesianalyysin ennen kuin uskalsimme käyttää vettä.

Kotiin tilattavista vesianalyyseistä tuntuu olevan kiitettävästi tarjontaa, joskin pakettien laajuutta ja hintoja kannattaa vertailla. Käyttöveden laatua suositellaan tutkittavaksi vähintään kolmen vuoden välein. Päädyimme ostamaan analyysin yritykseltä, joka toimittaa näytepullot postitse maksutta ja jossa asiakas hoitaa omatoimisesti näytteenoton ohjeiden mukaisesti. Joihinkin paikallislaboratorioihin voi myös itse kuljettaa vesinäytteen analysoitavaksi, mutta päätimme kuitenkin päästä tässä helpommalla. Näytteet siis pulloihin, esitietolomakkeen täyttö, paketti matkaan ja tuloksia odottelemaan.

Parin viikon kuluttua saimme tiedon, että näytteemme oli analysoitu ja vedestä löytyi kolimuotoisia bakteereja moninkertaisesti yli viitearvon. Muilta osin näyte täytti talousveden laatuvaatimukset ja -suositukset. Onneksemme olimme olleet kaukaa viisaita ja tuoneet veden kotoa mukanamme. Samalla mieleen juolahti pelkotiloja siitä, kuinka harva mökinomistaja ylipäätään tutkituttaa käyttövetensä säännöllisesti - etenkin vuokramökeissä.

Seuraava vaihe olikin sitten selvitellä miten vedestä saataisiin jälleen juomakelpoista. Googlaamalla löytyikin yritys, joka on erikoistunut juuri porakaivojen puhdistukseen. Liki 2000 euroa hipova hinta oli harmillisen suolainen, mutta toisaalta asia oli vain hoidettava mikäli haaveili joskus mökin porakaivovettä juovansa. Tilasimme siis porakaivon puhdistuksen ja samalla ammattilainen tarkisti pumpun kunnon, joka onneksemme paljastui erittäin hyväkuntoiseksi, luulemaamme uudemmaksi sekä ammattilaisen kertoman mukaan laadukkaaksi Grundfossin pumpuksi. Odottelimme puhdistuskäynnin jälkeen varmuuden vuoksi viisi viikkoa ennen uuden vesinäytteen ottoa. Vettä tuli saamiemme ohjeiden mukaan juoksuttaa runsaasti puhdistuksen jälkeen ja iloksemme huomasimme myös pahan hajun kadonneen puhdistuksen myötä. Tällä kertaa tilasimme pelkästään bakteereihin keskittyvän suppean vesianalyysin. Parin viikon kuluttua suureksi helpotukseksi näyte todettiin viimein täysin puhtaaksi ja vesikanistereiden kotoa tuominen sai jäädä historiaan.

Kommentit

Suositut tekstit