Viiniköynnökset

Sain yllätykseksi viime vuonna loppukesästä naapuriltani kymmenkunta viiniköynnöksen taimea. Niiden tarkemmat lajikkeet eivät jääneet mieleen, mutta löytynevät vielä arkistoista jossain vaiheessa, sillä minulla on onneksi tapana säästää taimien laput. En vain välttämättä aina jälkikäteen muista missä se arkisto sijaitsee... Joka tapauksessa mukana oli sekä tummaa että vaaleaa rypälelajiketta.

Koska kotipihasta ei oikein löytynyt näillä sopivaa paikkaa, päätin istuttaa ne mökille, jossa ainakin tilaa olisi riittämiin. Mökkipihaa ei tuolloin oltu vielä ehditty raivata muutoin kuin risukon osalta eikä toisaalta vielä kovin tarkkaan suunnitellakaan, joten istutin taimet metsäaukean reunaan paikkaan, joka oli maaperän osalta helposti kaivettavissa. Tässä mentiin olosuhteiden pakosta päinvastaisessa järjestyksessä, että mieluummin suunnittelisin ja raivaisin ensin ja vasta sitten hankkisin kuhunkin kohtaan sopivat kasvit. Paikka vaikutti kuitenkin hyvältä nurkkaukselta hyötypuutarhaa ajatellen ja aloin suunnitella lisääväni sinne muutakin marjapensaita ja hedelmäpuita myöhemmin.

Viiniköynnösten taimet muutoin hoitamattomassa mökkimaastossa.

Talven jälkeen lumien sulaessa havaitsimme, että kohta ei taidakaan olla suunniteltua puutarhaa varten järin optimaalinen. Paikalle oli ilmestynyt sulamisvesistä varsin valtava lätäkkö, jota emme olleet osanneet ottaa uuden pihan omistajina huomioon. Olin varma, että istuttamani taimet oli menetetty. Ilmojen lämmetessä huomasin kuitenkin, että kuolleeksi julistamistani taimista puski pientä vihreää lehteä. Köynnökset selvisivät sittenkin! Nykyinen sijainti ei joka tapauksessa ollut toimiva enkä halunnut ottaa riskiä, että taimet menehtyvät tulevana talvena, joten oli aika ideoida uutta paikkaa.

Tällaisia yllätyksiä voi sattua uuden pihan kanssa...

Mökin tienpuoleinen piha-alue on mukavan aurinkoinen ja suojaisa, joten hyötypuutarha-ajatus alkoi jalostua sinne. Yksittäisten puutarhamultapussien kuljettamiseen kyllästyneenä tilasin mökille paikalliselta yrittäjältä kolme kuutiota multaa. Nyt riittää lapioimista useammaksikin viikonlopuksi.

Koska metsikköisellä tontilla on paljon suuria puita, jotka vievät muilta kasveilta vettä, päätin kokeilla kuinka viiniköynnökset pärjäisivät kohopenkissä. Pihan raivatuista oksista sai tehtyä yksinkertaisen köynnöstuen solmimalla risteävät kepit toisiinsa narun avulla. Ainakin toistaiseksi pienet köynnöksen alut tuntuvat viihtyvän. Nämä ovat toki myös kuulopuheiden mukaan vaarassa joutua peurojen syömiksi, mutta olen varautunut verkottamaan tuon pienen alueen tarpeen vaatiessa. Ensi vuonna nähdään oliko tämä paikka edellistä parempi.

Viinitarhan uusi yritys.

Olisihan se hienoa, jos taimet viihtyisivät ja tuottaisivat aikanaan satoa. Mökille saataisiin pähkinälehdon lisäksi oma viinitarha, varsin epätyypillinen ratkaisu suomalaisella pihamaalla. En välttämättä itse olisi viiniköynnöksiä lähtenyt tontille ostamaan, mutta ilmaiseksi saatuna niihin voi suhtautua hieman kokeellisemmin. Muutoin ne olisivat päätyneet naapurin toimesta hävitettäväksi.

Mitä tulee tuohon hyttyshautomoksi nimettyyn sulamisvesilätäkköön, päätimme teetättää siihen seuraavan maatyöurakan yhteydessä salaojituksen. Entinen puutarha-ajatus vaihtuikin sittemmin uima-altaalle sopivammaksi paikaksi ja altaan tyhjennyksen voinee hoitaa samaa reittiä.

Kommentit

Suositut tekstit