Mökkitontin kasvustoa

Kerroin aiemmin, että mökkitontillamme kasvaa luonnonvaraisena euroopanpähkinäpensasta. Veikkaisin, että kovin monella muulla ei ole pihassaan omaa pähkinälehtoa ja pyrimmekin sitä vaalimaan hyvän pähkinäsadon saamiseksi ja lajin säilymisen suojelemiseksi. Tänä vuonna pähkinäsatoa näyttäisi tulevan runsaasti.

Tämän vuoden pähkinät alkavat olla jo hyvän kokoisia.

Pähkinälehtoa.

Pihamaa on hyvin luonnonvaraista sekametsää ja sellaisina sen haluamme pitkälti kasvillisuuden osalta pysyvänkin. Siellä kasvaa runsaana ainakin kieloa sekä sini- ja valkovuokkoja.

Sinivuokkoja.

Valkovuokkojen kukintaa keväällä.

Pidän erityisesti suurikokoisesti saniaisesta, jota aion ajan myötä siirrellä reunustamaan polkuja. Kutsun sitä kotkansiiveksi, vaikka kyseessä lienee itiöpesäkkeistä päätellen mitä todennäköisimmin jokin alvejuuri, ehkä metsäalvejuuri. Kotkansiipi on muuten syötävä kasvi, mutta lajitunnistuksessa tulee olla täysin varma, sillä ymmärtääkseni useimmat muut saniaiskasvit taas ovat myrkyllisiä.

Metsäalvejuuri?

Tontin kuivalta ja kivikkoiselta osiolta löytyy myös hieman erinäköistä saniaista. Tämä taitaa olla eri lajiketta väristä, koosta ja hajanaisemmasta kasvutavasta päätellen, mutta en keksi mikä tämä voisi olla.


Runsaslukuisista mustikkavarvuista huolimatta mustikkasatoa ei jostain syystä näytä tulevan. Auttaisikohan tähän liian tiheäksi päässeen metsäkasvuston raivaaminen, jotta varvut saavat paremmin vettä ja valoa? Tai sitten valkohäntäpeurat käyvät syömässä marjat ennen kuin niitä ehtii edes huomaamaan. Toisaalta varvuissa ei ole missään vaiheessa näkynyt kukkia tai raakileita, joten syy lienee muissa olosuhteissa. Sama tilanne oli myös viime vuonna ja naapurin mukaan mustikkaa ei lähistöllä juurikaan näy. muulloinkaan. Tänä vuonna on ilmeisesti tulossa muutoinkin kehno sato valtakunnallisestikin tarkasteltuna. Toivottavasti odotettuja marjoja saa vielä jonakin vuonna poimia omasta pihasta.

Mustikan varpua on ruustaasti, mutta satoa ei vain näy.

Pihamaalta lötyy satunnaisesti myös näsiää. Sekin on kielojen ohella erittäin myrkyllinen, mutta kukkiessaan kuulemma erittäin kaunis.


Viinimarjapensaan näköisen pihassa olevan pensaan oletan olevan taikinamarja, jota kasvaa Etelä- ja Länsi-Suomessa lehtimetsissä.


Tämä alla oleva taitaa olla lehtokuusama. Lähes kaikki tontilta löytyvät marjat tuntuvat poikkeuksetta olevan enemmän tai vähemmän myrkyllisiä.


Epämieluisina yllätyksinä ja todennäköisesti siirtomaan oheistuotteina teettämältämme tasanteelta löytyi karhunköynnöstä sekä lupiineja. Ulkonäöstään huolimatta varsinaisia haittalajeja, jotka on syytä poistaa heti alkuunsa lmuiden uonnonkasvien turvaamiseksi. Onneksi nämä näyttävät kasvavan hyvin rajatulla alueella, joten ahkeralla kitkemisellä on hyvin mahdollista, että ongelma saadaan poistettua ennen kuin se varsinaisesti ehtii alkaakaan.

Myös elämänlankana kutsuttu karhunköynnös kitketään aina kohdattaessa.

Kommentit

Suositut tekstit