Voihan pergola

Tilasin eräästä nettikaupasta pienen pergolan mökkipihaan. Suunnittelin siitä viihtyisää puutarhamaista istuskelukeidasta, josta voisi katsella pihamaisemaa. Paketti toimitettiinkin kohtuullisen ripeästi perille saakka ja se jäi odottamaan maatöiden etenemistä, sillä valmiina ei löytynyt rittävän tasaista paikkaa sieltä, minne sen suunnittelin laittavani.

Floorplanner-suunnitelma 3D:na.
Ja sama 2D esitystavalla.

Kun tuli kasaamisen aika, huomasin, että paketti ei sisältänyt lainkaan ruuveja tai edes kasausohjeita. Se sisälsi ainoastaan 11 kappaletta 2 metriä pitkiä puuosia ja kahdeksan pienempää palasta, joilla jalkatolpat oli tarkoitus kiinnittää. Verkkokaupan kuvauksessa ei ollut mainintaa, että pakkaus ei sisältäisi kiinnitystarvikkeita ja oletin, että ohjeet ovat Suomessa myytävissä tuotteissa pakolliset. Käytännössä saimme siis valmiiksi mittana sahatut palaset pihaan toimitettuna, emme mitään muuta. Jälkiviisaana ajatellen rautakaupasta olisimme saaneet saman "pergolasetin" edullisemmin eli jos näitä päätetään pystyttään jonnekin muualle vielä uudestaan, tiedämme jatkossa kuinka toimia. Toimitussisältö ja verkkokaupassa oleva tuotekuvaus oli siis pienoinen pettymys. Lähetin tiedustelua näistä verkkokauppaan, mutta vastausta ei koskaan saapunut. Siispä eipä auttanut kuin päätellä parista verkkokaupan myyntikuvasta kuinka palaset oli tarkoitus kiinnittää keskenään, sommitella sopivat välit ja etsiä kaupasta riittävät ruuvit.

Katon sommittelua.

Minä toimin osasten sommittelijana ja poratessa kiinnipitäjänä, mies sai hoitaa osien kiinnittämisen. Kahdestaan homma sujui kohtuullisen ripeästi. Jalat eivät tosin tuntuneet olevan kovin tukevasti vain kahden tukikepi avulla, joten lisäsimme niihin jokaiseen vielä sivusta pidemmän ruuvin viistosta tukevoittamaan.

Hankalin vaihe oli nurinpäin kasatun pergolan kääntäminen kahdestaan oikein päin. Hieman jännitimme katkeaako jokin jaloista, mutta onneksi näin ei käynyt uhkaavasta natinasta huolimatta.

Pergola kasattuna ja paikallaan.

Pergola kannettiin paikalleen ja siinä se nyt odottaa jatkokehitystä. Tarkoitus olisi istuttaa esimerkiksi lännenpiippuköynnöstä tai humalaa kiertämään pergolaa. Kumpikin on tietääkseni alkuun melko hidaskasvuista ja toisaalta saattavat maistua myös peuroille ja jäniksille, joten ehkä alkuun kokeilen näiden lisäksi jotakin nopeakasvuista yksivuotista vaihtoehtoa. Löytyisikö hyviä vinkkejä mitä kannattaisi istuttaa? Köynnökset toki tarvitsevat oman köynnöstuen, jollaisen laitan ainakin takaseinustalle. Pergola on mitoiltaan noin 2x2 metriä, joten sen sisään mahtuu pieni kahden tuolin ja pöydän puutarhakalustesetti. Mahdollisesti laitamme jollakin aikavälillä päälle vielä valokatteen. Lattian osalta en ole vielä edennyt ajatuksissa alkua pidemmälle. Ehkä siihen voisi istuttaa jotakin matalaa perennaa, joka kestää kevyttä tallausta? Tolppien alle pitää ainakin laittaa jotakin laattaa, että puu saadaan nostettua kosteutta karkuun.

Kommentit

Suositut tekstit