Pihasuunnitelman lähtökohdista

Joiden näkemysten mukaan tontin kuin tontin suunnitteluun tulisi ehdottomasti hyödyntää ammattitaitoista pihasuunnittelijaa, mutta en ole koskaan kokenut tätä omalla kohdalla tarpeelliseksi. Ymmärrän toki myös heitä, jotka eivät tunne yhtä suurta mielenkiitoa aihepiiriä kohtaan, halua käyttää aikaa kasvien kasvuolosuhteuden tai yhteensopivuuden selvittelyyn ja haluavat jonkun toisen ideoimaan kokonaisuuden puolestaan. Kaikki kunnioitus pihasuunnittelijoilla ja monesti tästä suunnittelutyöstä kannattaakin maksaa. Ulkopuolinen voi keksiä sellaisia toteutuksia, jotka eivät itsellä tulisi mieleenkään.

Pidän pihasuunnittelusta erittäin paljon. Suhtaudun pihan suunnitteluun ja laittamiseen jatkuvana prosessina, joka elää, kehittyy ja hakeutuu lopulliseen muotoonsa vuosien varrella. Joku voisi sanoa tätä yrityksen ja erehdyksen kautta toimimiseksi. Erehdyksen sijaan kokisin omalla kohdalla erinäisten muutosten johtuvan ajatusten jalostumisesta ja muuttumisesta. Yhtenä vuonna tykkään jostain, mutta seuravana vuonna onkin tullut jokin sillä hetkellä paremmalta tuntuva tähän hetkeen paremmin sopiva toteutus tai aiemmin ratkaisun parantelu ja taas tehdään muutoksia. Ei jokaista kasvia kannata lähteä siirtelemään vuoden välein taikka kovin suureksi kasvaneena, mutta olen havainnut, että moni kasvi ei pahastu satunnaisesta siirtämisestä, jos sen paikkaa tuleekin myöhemmin kertaalleen parantaa. Olennaista on kuitenkin se, että asioiden muuttaminen ja kehittäminen ei tunnu rasitteleelta, omalla kohdalla se on harrastus. Jatkokehittäminen onnistuu mielestäni hyvin, kunhan arjen perustoiminnallisuudet osataan miettiä alkuun huolella.

Suunnitelma siis elää ja muovautuu ajan kuluessa. Tonttipinta-alaa on liki hehtaarin verran, joten ihan koko kiinteistöä ei kannata lähteä suunnittelemaan kovin tarkasti. Isolle osalle alasta jätetään vain hoidettua metsikköä, jonka toteuttamisessa itsessään riittää kyllä hommaa niin paljon kuin vain jaksaa metsässä puuhata. Karkean hahmottelurungon lisäksi muutama pienehkö palanen on hahmoteltu tarkemmin - ikäänkuin kaavoituksessa, jossa asemakaavoitettu alue täsmentää yleiskaavaa (ja maakuntakaavaa).

Mökki löytyy tarkkaan katsomalla kuvan vasemmasta yläkulmasta.

Mökkiympäristön haluan pitää mahdollisimman helppohoitoisena ja pitkälti luonnonvaraisena vaalimalla siellä jo kasvavia lajeja, poislukien mahdolliset haitalliset vieraslajit tai muutoin myrkylliset kasvit epäsopivalla paikalla. Periaatteeni on se, ettei nurmikkoa kannata istuttaa koskaan sinne, missä sitä ei jaksa taikka halua hoitaa. Hoitamaton rikkoruohoa ja sammalta puskeva nurmikko ei vain näytä kovin hyvältä. Ruohonsiemenpusseja ei siis meidän mökillämme kohtaa. Mieluisaa on myös se, että metsänpohjaa löytyy omasta takaa ilman, että tarvitsee ostaa arvokasta kunttaa, jota hetkellisesti haaveilin myös omaan kotipihaan osalle alasta nurmikon sijasta.

Koska tilaa on riittämiin, haluan mökille myös hyötykasveja. Runsas peurakanta asettaa omat haasteensa sillä, mitä paikalle kannattaa istuttaa ellei halua suojata hedelmäpuita tai marjapensaita kutsumattomien vieraiden varalta. Mahdollisesti kokeilen syksymmällä saanko paria omena- ja kirsikkapuuta menestymään perurapopulaatiosta huolimatta aitaamalla ja verkottamalla. Nyt alkuun olen istuttanut muutaman tyrni- ja vadelmapensaan, joiden piikit pitävät toivottavasti myös peurat loitolla herkuista.


Pensasmustikka on kuulemma erityisesti peurojen suosikkilistalla, joten taidan jättää taimet ostamatta. Tästä tulikin mieleen tarina eräästä paikallisesta naapurikiistasta, jossa paikkakuntalainen oli syyttänyt toista puutarhansa istutusten pilaamisesta. Uudet istutukset oli käyty hämärän aikaan nostamassa juurineen istutskuopasta ja jätetty maahan hujan hajan. Oli käyty tiukkasanaista kommunikointia ja hämmentynyt naapuri oli kiistänyt osallisuutensa tuhotöihin. Asukas päätti asentaa riistakamerat, joiden ansiosta syyllinen saatiin paikallistettua. Peurat olivat käyneet haukkailemassa marjapensaita ja koska ne eivät tuoreeltaan vielä olleet ehtineetn juurtua maahan, oli koko pensas noussut kuopastaan ja lopputulos näytti siltä, kuin joku olisi käynyt pensaat vain nostelemassa. Kannattaa siis suhtautua mahdollisiin epäilyksiin siten, että ilman täyttä varmuutta ja päteviä todisteita pitää myös muut vaihtoehtoiset syyt avoinna ennen kuin lähtee ottamaan asiaa puheeksi varsinkaan syyttävään sävyyn. :)

Luettavuuden helpottamiseksi esittelen varsinaista pihasuunnitelmaa erillisessa postauksessa, vaikka samasta aihepiiristä riittää kirjoiteltavaa pidemmäksikin aikaa.

Kommentit

Suositut tekstit