Kevään kuulumisia

Kevät alkoi tänä vuonna varhain, vaikka välillä päivän aikana saattoi sataa vettä, räntää ja rakeita. Onneksi aurinkokin useimmiten pilkahti jossain vaiheessa sadejaksojen välissä. Nyt on päästy jo kesäkuulle ja säät alkavat viimein ollakin sen mukaisia.

Tämän kauden tavoitteena olisi saada ulkopuolen hommia edistettyä. Tarkoituksena on viimeistellä lattiaa ja osittain pintakäsittelyjä vailla oleva ulkorakennus käyttökuntoon. Samaten päämökin ulkopinta on sen verran kipeästi uusintakäsittelyn tarpeessa, että sekin on saatava viimein kuntoon. Toivotaan siis poutaisia kelejä lomapäiville. Keksin äkkiseltään myös pidemmän kaiveluprojektin ettei kesä mene pelkästään pensseli kädessä: koska pihalla valuu sade- ja sulamisvedet epäsuotuisasti keskeisellä paikalla, ajattelin tehdä salaojituksen pihamaalle itse lapiolla kaivellen. Ainakin ylärinteen puoli oli maaperänsä puolesta helpommin kaivettavissa, joten suunnittelin laittavani sinne myös pienen maisema-altaan lintujen ja hyönteisten vedensaanninkin vuoksi. Nähtäväksi jää mihin pisteeseen olen päässyt syksyn saavuttua (ja tilaanko kaivurikuskin sitten kuitenkin paikalle hoitamaan homman loppuun).

Keväällä olen puuhastellut pitkälti istutusten parissa ja risuja raivaten. Uusia kasvejakin on jo hankittu ja joitakin viime kauden hankintoja siirrelty. Syksyllä istuttamani kasvit ja hedelmäpuut näyttävät selvinneen talvesta. Kahden kirsikkapuun kohdalla olin aivan varma, että ne paleltuivat kuoliaaksi, koska kevään valumavedet oli paljastaneet juuripaakut pahasti. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt ja puut puskevat kovaa vauhtia uusia silmuja. Siirsin ne hieman ylemmäs rinteessä turvallisemmalle paikalle ja symmetrisempään muotoon toisiinsa nähden.

Kirsikkapuut siirretty ja niiden väliin muodotettu pienet kasvimaat. Keskelle on tulossa rusokirsikka.

Samaten mökin edessä olevan oleskelutasanteen reunat siistiytyvät vähitellen. Oikeastaan enää jyrkimmältä sivulta puuttuu maisemointikangas ja kivipengerrys. Tasanteelle hankitaan viimein myös kalusteita. Yksi ulkosohvaryhmä on siirretty jo kodistamme mökkikäyttöön ja tilattu ruokailuryhmä saapuu reilun viikon kuluttua. Ehkä tänä kesänä malttaisi niillä hetken istuskellakin kaiken puuhaamisen välissä. Kehittämisen pääfokus on etupihan puolella, jonne kaivelin kirsikkapuiden rajaamalle alueelle myös neljä pientä kasvimaata. Toivottavasti saan varjeltua kasvimaitani peuroilta ja rusakoilta.

Jos aikaa ja intoa jää, olisi tarkoitus saada kesähuoneen edustalle tehtyä pieni terassi sekä sivulle varastosiipi. Haaveena olisi suuremman kasvimaan perustaminen takapihalle ja tavoitteena olisi toivon mukaan viimeistään syksyllä rajata puidenkaadon myötä avonaiseksi jäänyt rajalinjan tuntuma joillakin kukkivilla aitakasveilla esimerkiksi vuorottelemalla marjatuomipihlajaa, marja-aroniaa ja vaikkapa norjanangervoa. Ajatuksena olisi pitkälti vapaasti kasvava aita, jonka ei tarvitse niinkään tuoda näkösuojaa talvikaudella. Kukkivan aidan haluan myös siitä syystä, että se auttaa pölyttäjähyönteisiä ja syötävät marjat ovat niin ikään etu.

Kommentit

Suositut tekstit