Syksyn alehankintoja

Syksy on tunnetusti hyvää istutusaikaa. Taimet ehtivät vielä juurtumaan ennen talven tuloa ja pääsevät keväällä aikaisin kasvuvauhtiin eikä syyssateiden vuoksi kastelustakaan tarvitse pahemmin huolehtia. Yksi hyvä puoli syysistutuksissa on vielä se, että taimia saattaa löytää edullisesti puutarhamyymälöiden myydessä varastonsa pois sesongin päättyessä.

Taimet odottamassa seuraavaa matkaa.

Olen odotellut syysaleja innolla, sillä viime vuonna hankitussa mökkipihassa ei ollut valmiina ainoatakaan istutettua kasvia. Puuston harvennusten ja pienen maastonmuokkauksen myös on hyvät lähtökohdat alkaa rakentamaan mökkipihan kasvillisuutta. Osan istutuksista hankin jo keväällä, mutta iso osa jäi ihan jo muidenkin akuutimpien puuhien vuoksi syksyyn.

Vasemmalla laakerikirsikka, ylhäällä angervo ja alhaalla terijoensalava.

Alelöydöt ovat kertyneet useampien kauppareissujen aikana, mutta nyt syksyllä mökille on päätynyt seuraavaa:
  • 2 lännenpiippuköynnöstä, alehinta noin 10 € /kpl
  • laakerikirsikka n. 11€ (ei tosin järin edullinen löytö)
  • pallohortensia n. 11 € (kts. edellinen kommentti)
  • 12 kpl erilaisia angervoja (2 koivuangervoa, 2 ruusuangervoa, loput keltakeijuangervoja ja keijuangervoja), 1 € /kpl
  • 2 terijoensalavaa, 3,50 €/kpl
  • 3 omenapuuta (keltakaneli, Pirja ja punainen Melba), 15 - 22 € kpl
  • 4 pussia mustia ja valkoisia tulppaaneja, 2 € /pussi
Lisäksi mukaan tarttui viime kauppakäynnillä myös kuuden kappaleen setti kivikkokasveja, vaikka nämä olivatkin normaalihintaiset. Tienpuoleisella pihalla on paikka, jonne ajattelin koostaa erilaisia kivikkoistutuksia. Toivottavasti ne pärjäävät suunnitellussa paikassa.

Kivikkoistutukset juurtumassa.

Sain kuin sainkin sateista ja lyhyestä mökkireissusta huolimatta kaikki istutukset maahan. Sekään ei haitannut suunnitelmia, että olin edellisenä iltana ollut yömyöhällä saakka työpaikan järjestämissä juhlissa jatkoja myöten. Vaikka juhlissa olikin mukavaa, koen rentouttavammaksi sen, että pääsen iskemään mökillä kaikessa hiljaisuudessa sormet multaan ja uusia taimia maahan kasvamaan. Taitaa olla vaakakupissa enemmän intovertin puoleni ohella keski-ikäistyminen merkkejä. Seuraava askel taitaakin sitten olla se, että juhlat jätetään kokonaan välistä, että pääsee aikaisemmin mielipuuhiin. :) Mutta eipä vielä, sillä tulevana perjantaina on jälleen juhlat ja vasta lauantaina pääsemme mökille.

Omenapuut ja terijoensalavat suojattiin myös verkolla. Toivottavasti ne saavat kasvaa rauhassa, vaikka osuivatkin peurojen kulkureitin varrelle. Verkot ovat tosin sen verran matalat, että ne eivät pahemmin peuroja hillitse. Mahdollisesti vaihdan ne vielä myöhemmin korkeampiin. Toisaalta peurat ja jänikset ovat yksi syy miksi en herkästi malta ostaa paikalle kasveja normaalihinnalla - harmitus on toivottavasti edes saavutetun aleprosentin verran vähäisempää, jos kasvit päätyvät parempiin suihin.


Viikonlopun jälkeen ehdin jo maanantaina tekemään lisää hankintoja, joita olisi tarkoitus päästä istuttamaan tulevana lauantaina. Toivotaan sateetonta säätä, vaikkei se este olekaan. Istuteltavaa onneksi riittää tälläkin kertaa.
  • 10 vadelmaa (kolme Polkaa, neljä Jatsia, kaksi Ottawaa ja yksi fall gold), noin 2 €/kpl
  • 1 pallohortensia, 7 €
  • 3 erilaista mustaherukkaa (Marski, Öjebyn ja Ben Tron), 4,20 €/kpl
  • 2 koristearoniaa, noin 2 € /kpl
Täytyy tunnustaa, että tyhjensin yhden myymälän vadelmataimet yhtä hieman kärsineen oloista tainta lukuunottamatta...  Noh, voi sitä ihminen huonomminkin rahojaan käyttää! Haaveilen vielä löytäväni edullisesti tämän syksyn aikana mökille seuraavaa:
  • kirsikkapuun
  • 2-3 karhunvadelmaa
  • 4 lamoherukkaa
  • 4-6 orapihlajaa
  • muutaman marjatuomipihlajan
Kirsikkapuita näkyy vielä olevan hyvin saatavilla, mietin vielä minkä lajikkeen haluan. Karhunvadelmat olivat jo yhdestä myymälästä päässet loppumaan, mutta ne olisivat vain kiva lisä mökille ja ilmankin pärjätään. Lamoherukoita haluaisin sitomaan oleskelutasanteen rinnettä. Kaksi viimeistä näyttäisi olevan tilattavissa aitataimina kohtuulliseen hintaan taimia myyvästä verkkokaupasta eikä näitä oikein tahdo myymälästä tähän vuodenaikaan muutoin löytääkään. Orapihlajalla ja marjatuomipohlajoilla olisi tarkoitus paikata tien viereen maatöistä syntynyt aukko, jota kautta kaivinkone saatiin tontille. Sitten varmaan alkaisikin olla tämän vuoden kiintiö täynnä. On mökille toki suunnitteilla parikin paikkaa, jonne tarvitaan istutuksia myöhemmin lisää. Olen kuitenkin sen verran realisti, että tuskin saan alueita rakennettua istutusvalmiiksi tämän syksyn aikana, joten homma jatkuu niiltä osin keväällä.

Taimien hankintaan on liittynyt myös pienoisia haasteita. Pääosin ulkona sijaitsevilla taimipihoilla sai innokas ostelija tutkailla valikoimia reippaassa kaatosateessa. Omenapuulöydöistä hurmioituneena havaitsin puutarhamyymälän parkkipaikalla, että hankkimani taimi ei mahdu millään keinoin pieneen autooni. Jouduin soittamaan mieheni noutamaan ostokseni parkkipaikalta. Taimiostosten ja yhä erinäisistä vastoinkäymisistä lykkääntyneen kesähuoneen kattoprojektin tarvikkeiden kuljettamiseksi päätimme taittaa mökkimatkan viimeksi kahdella autolla. Seuraavalla kerralla olisi tavoitteena saada taimet ja tavarat mahtumaan yhteen kyytiin. Ja toivottavasti saisimme sen katonkin joskus valmiiksi ennen talven tuloa.

Istutusten, toivottavasti myös kattohommien ja muun mökkeilyn ohessa on ehdottomasti ehdittävä jälleen myös sienestämään. Sienten bongaus, opettelu ja kerääminen on oikeasti varsin koukuttavaa. Viimeksi mökiltä lähtiessä ja auton pakattuani tarkistin, että mökin ovet ovat lukossa ja kaikki näyttää valmiilta... ja suuntasin vielä ihan vain hyvin hyvin nopealle sienipiipahdukselle kurkkaamaan, joskos sittenkin löytyisi vielä kourallinen sieniä kotiinviemisiksi. Ja löytyihän sieltä pari kantarellia, muutama suppilovahvero ja takin hihaani liimaantunut limanuljaska.

Kommentit

Suositut tekstit