Huopaa vai peltiä?

Kattolaudoitus etenee kohtuullisen rauhaisaan tahtiin. Ilman naulapyssyä niiden asentaminen on haaveiltua hitaampaa, vaikka toinen nostelee maasta käsin tavaraa katolle ja toinen naputtelee lautoja paikalleen. Emme ihan malttaisi ostaa omaa naulapyssyä tätä projektia varten, mutta saatamme saada sellaisen lainaan tuttavalta. Syksy uhkaa tulollaan ja mielellään saisimme rakennuksen paremmin suojaan tilapäisen pressuvirityksen sijaan.

Hyväksi havaittu kikka on riistakameran suuntaaminen lisärakennusta kohti, jolloin pressun paikallapysymisen voi varmistaa myös etänä. Viime kerralla yksi kulma oli lennähtänyt hieman paikaltaan. Onneksi ei ollut sateita.

Kattoa syntyy hitaasti.

Laudoitus on edennyt kutakuinkin kolmanneksen verran kattopinta-alasta. On silti hyvä hetki miettiä mitä laudoituksen päälle laitetaan katteeksi. Lillevilla paketti on toimituksen osalta huopavalmis. Katetta voisi siis alkaa asentelemaan ilman erillisiä lisärimoituksia sen valmistuttua. Olemme kuitenkin mökin sammaloituneesta huopakatosta todenneet, että peltikatto olisi selvästi huoltovapaampi ja kaiken lisäksi tyylikkäämpi. Huopakaton puolesta puhuisi materiaalien helpompi toimitus työmaalle, nopeampi työstettävyys sekä hieman matalampi hinta.

Olimme rautakauppaan astellessa jo päättäneet napata kyytiin huopakatteeseen tarvittavat materiaalit, kunnes kohtasimme huopahyllyn vieressä jotain kiinnostavaa. Siellä komeili penkit kaatamalla auton tavaratilaan mahtuvassa muodossa mustia Ruukin Finnera Purex kattopeltipalasia. Laskeskelimme, että hintaero itse katemateriaalin välillä liikkuu reilussa sadassa eurossa, vaikkakin lisäksi tarvittaisiin puutavaraa sekä aluskatetta. Hintaero oli kuitenkin sen verran pieni, että päätöksemme vaihtui siltä seisomalta peltiin. Peltejä autoon nostellessa ja rimamääriä arvioidessa koimme hetkellisen epäröintituokion, mutta pitäydyimme päätösessä. Rautakaupan mahdollisesti kesätyötä tekevä myyjäkään ei oikein osannut auttaa peltikaton asennukseen tai aluskatteeseen liittyvissä kysymyksissä mikä sai sekin miettimään pitäisikö vain laittaa se huopakatto niin kaikki olisi yksinkertaisempaa. Pellit kuitenkin ostettiin, joten niillä etenemme.

Ruukilta löytyi sinällään hyvät asennusohjeet, joskin olisimme kaivanneet kylmään lisärakennukseen paremmin soveltuvia tarkennuksia jostakin. Googlaamalla ei oikein tahtonut löytyä kunnollista ohjeistusta juuri meidän tarpeeseemme eli kun ollaan tekemässä kattoa laudoitettuun kylmäksi jäävään rakennukseen, jossa ei ole kattoeristeitä. Kaipasimme siis apuja siihen mitä tulee minimissään olla ja kuinka paljon yleisistä ohjeista voi tarvittaessa poiketa. Onko aluskate edes pakollinen ja onko se pakko asentaa pussille ja irti kattolaudoituksesta? (Vastaus: on ja on). Soittelimme Ruukin asiakaspalveluun lisäselvyyden saamiseksi ja tulimme siihen lopputulemaan, että katto kannattaa tehdä suosiolla kunnolla, vaikka kyseessä onkin kylmä, eristämätön tila.

Tähän pisteeseen jäätiin tällä kertaa.

Eli homma etenee omalla tahdillaan. Sen verran sain puuhasteltua kattolautojen ojentelun ohessa, että sain käsiteltyä pinnat sisä- ja ulkopuolelta Valtti Pohjusteella. Kattolaudat käsittelin ennen asennusta rakennuksen sisälle jäävältä puolelta, jotta vältyttäisiin ikävältä käsi pystyssä pensselöinniltä. Ulkopuolen voikin käydä sutimassa sitten kerralla, kun laudat ovat paikalla. En tiedä onko tämä välttämättä edes tarpeen, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole. Ensi mökkikerralla saammekin siis kuskailla mukanamme rimoja kattoa varten ja jatkaa katon parissa naputtelua. Kovin huonoilla keleillä mökkireissu saattaakin sitten jäädä väliin, jos kattoa ei pääse edistämään. Saatan myös aloittaa ulkopinnan käsittelyn mustalla Valtti Colorilla, jos niin ikään säät sallivat. Toivotaan siis sateettomia viikonloppuja elokuulle.

Ps. Sattuuko kukaan tietämään miksi lukit tuntevat erityistä mielenkiintoa uutta rakennusta kohtaan? Niitä on nimittäin aivan valtavasti seinissä ja katossa niin sisä- kuin ulkopuolellakin... Toivottavasti puunsuojakäsittely karkoittaa ne pahalla hajullaan. Tiesitkö muuten, että lukit saattavat vaaran uhatessa irroittaa yhden jaloistaan hämätäkseen vihollista, jotta harhautettu saalistaja jää katselemaan paikallaan nykivää irtonaista jalkaa ja lukki pääsee sillä väliin pakenemaan paikalta? En minäkään. Tämän luontohavainon sain todeta itsekin ja vahvistin häkeltyneenä jälkikäteen vielä sen paikkansapitävyyden Wikipediasta.

Laske lukit -tehtävä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit